© Baykuş Haber

“Ramazan’da kilo almanın en önemli sebebi az su tüketmek”

Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş Uka, Ramazan ayında kilo alınmaması ve sağlıklı kilo verilmesi için bazı önerilerde bulundu.

Uzun süren açlıkla geçen bir orucun ardından hemen aşırı yemek yemenin, özellikle şekerli ve yağlı gıdaların tüketimini artırmanın kilo alma problemlerine yol açabileceğini belirten Çavuş Uka, Ramazan'da kilo alınmasının en önemli nedenlerinden birinin metabolizmanın yavaşlaması ve su tüketiminin azalması olduğunu ifade etti.

Aşırı kilo alımını engellemek ve sağlıklı kilo vermek için bazı hatalardan kaçınılması gerektiğini söyleyen Çavuş Uka, şu hataları sıraladı:

1. Sahuru atlamak.
2. Sahurda ağır ve yağlı yemekler tüketmek.
3. Vücudu susuz bırakmak ve susuzluğu gazlı/şekerli içeceklerle gidermeye çalışmak.
4. İftar sonrası hemen tatlı yemek.
5. Gün boyunca hareketsiz kalmak ve iftarda aşırı porsiyonlarla yemek yemek.

Sağlıklı kilo vermek isteyenler için ise Çavuş Uka, şu önerilere dikkat çekti:

1. Sahur yapmak ve bu öğünü normal bir kahvaltı gibi düşünmek.
2. İftara çorba ile başlamak ve çorbanın yavaşça içilmesine özen göstermek.
3. Bol su tüketmek (günde 2.5-3 litre).
4. Aşırı et tüketiminden kaçınmak ve kırmızı eti tercih etmemek.
5. Taze sebzeleri tercih etmek.
6. Taze meyve ve yağlı tohumları ara öğün olarak tercih etmek.
7. Aşırı tatlı tüketiminden kaçınmak ve şeker isteğini kuru meyvelerle bastırmak.
8. Günde 1 fincan bitki çayı içmek (yeşil çay, kiraz saplı çay, beyaz çay vb.).
9. Yatmadan en az 3 saat önce yemeyi kesmek.

Bu önerilere uyarak sağlıklı kilo vermek isteyenler için örnek bir Ramazan diyeti de sunuldu:

**SAHUR:**
- 1 adet yumurta
- 2 dilim peynir
- 4-5 adet zeytin
- Domates, salatalık, yeşillik
- 2 dilim tam buğday veya çavdar ekmeği veya 1 üçgen dilim ramazan pidesi
- 2 su bardağı su

**İFTAR:**
- 1 su bardağı su
- 1 kase çorba
- 20 dakika dinlenme
- 5 köfte büyüklüğünde et/tavuk/balık (kızartma hariç) veya 10 yemek kaşığı kuru baklagil/sebze yemeği
- Salata (yağsız, limon-sirke)
- 4 yemek kaşığı yoğurt (kaymaksız)
- 1 üçgen dilim ramazan pidesi
- 1 fincan bitki çayı (şekersiz)

**ARA:**
- 1 porsiyon meyve veya 2 tam ceviz içi veya 5-6 adet çiğ badem/fındık.
- Gün boyunca en az 8-10 bardak su

Bu önerilere uyarak Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde kilo kontrolünü sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER