İstanbul
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.36
  • EURO
    34.78
  • ALTIN
    2393.8
  • BIST
    10270.43
  • BTC
    59243.3$

Duygusal Pazarlama ile Hedef Kitlenizi Kalbinden Vurun

05 Şubat 2024, Pazartesi 15:54

Hedef kitle ile gerçek bir bağ kurmak ve marka bağlılığını artırmak için kalpleri kazanmak önemli. Pazarlama dünyasında bunu yapmanın en etkili aracı duygusal pazarlamadır. Peki, duygusal pazarlama nedir? Duygusal pazarlama hedef kitlemizin duygularına dokunduğumuz ve hissetmelerini sağlayarak satın almaya ittiğimiz bir süreçtir.

Neden Pazarlamada Duygular Önemlidir?

Duygular diğer birçok şeyde olduğu gibi pazarlama dünyasında da önemlidir. Bunun sebebini büyük çoğunlukla beynimizin evrimsel süreçlerine olan etkisi ile açıklayabiliriz. Duygu merkezimiz bilgi merkezimizden çok daha önce harekete geçer ve bizi tetikler. Satın alma süreçlerinizi bir gözden geçirin. Neden o üçüncü dalga kahve zincirinden kahve içmek istediniz? Ya da neden o mağazadan alışveriş yapmadınız? Bunların sebebi markaların sizde uyandırdığı izlenim ve sizin deneyimlerinizdir.

Duygusal pazarlamayı etkili bir şekilde kullanmak istiyorsak hedef kitlemizde hangi duyguyu tetiklemek istediğimize doğru karar vermemiz gerekir. Hedef kitlenizde korku, heyecan, üzüntü, sevinç, huzur hangisini yaşatmak istiyorsunuz ve bununla amacınız nedir? Duygusal pazarlama bunları temel psikolojik kalıplara göre çerçeveler. Bu psikolojik kalıplar şöyle olabilir:

Merak Uyandırın: Mesajı ilettiğiniz alıcıda merak uyandırmak önemlidir. Böylece alıcı bir sonraki hamlesini bekler, takip eder.

Aynı Dili Konuşun: Aynı dili konuşmak, benzer dertlere sahip olmak veya benzer sevinçleri yaşamak ilişki kurmamızı sağlar. Bu yüzden hedef kitle ile aynı yerden konuşabilmek önemlidir.

Hedef Kitlenizi Dahil Edin: Bir gruba dahil olmak insanlık tarihi boyunca insanlarda kendilerini daha değerli hissetmelerini sağlar.

Duygusal Pazarlama Neden Önemlidir?

Duygusal pazarlama her şeyden önce marka ve müşteri arasında bir bağ kurmaya yardımcı olur. Bu bağlılık tüketiciyi anlamaktan geçer. Marka ile tüketici arasında kurulan sağlam bağlar sadık bir müşteri profili oluşturulmaya yarar. Etkili bir duygusal pazarlama yönteminde “hikaye anlatıcılığı” önemlidir. Hikaye anlatıcılığı marka ve müşterinin gerçek bir bağ kurmasına yardımcı olan faktörler arasındadır. Artık tüketiciler ürün veya hizmetin kalitesini, özelliklerini didaktik bir şekilde almak istemez. Bunun yerine tüketici  markanın arkasında yatan hikayeyi merak eder. Tüketiciye bu hikaye verildiğinde marka daha akılda kalıcı bir yer edinir. Markalar, hikaye anlatıcılığı yöntemi ile rakiplerinden sıyrılabilirler ve marka kimliklerini müşterilerine net bir şekilde geçirebilirler. Peki, markalar hangi yöntemleri kullanarak duygusal pazarlamayı daha etkin bir şekilde kullanılabilir?

-        Hikaye Anlatıcılığı: Yukarıda hikaye anlatıcılığının öneminden zaten bahsetmiştik. Hikayeler markalar için olmazsa olmaz bir seçenektir. Düşünsenize size bir ürün ile didaktik bir bilgi vermek mi daha çok ilginizi çeker yoksa o ürünün nasıl ortaya çıktığı, aslında ilk hangi amaç ile kullanıldığını anlatan bir hikaye mi ?

-        Kişiselleştirme: Size özel olan şeyler daha ayrıcalıklı hissetmenizi sağlar değil mi? Markalar da kişiselleştirmeyi müşterilerinin ayrıcalıklı hissetmesi için kullanır.

-        Müşterinin Deneyimlerine Odaklanmak: Müşterilerin yaşadığı deneyimleri ve  geri bildirimleri almak çok önemlidir. Müşteri deneyimlerini özelleştirmek ve müşterilerin geri bildirimlerinin alındığını göstermek müşteri ve marka arasındaki bağlılığı korur.

-        Sosyal Medya: Sosyal medya artık bizim vazgeçilmez bir parçamız. Markalarda hedef kitlesini doğru zaman ve doğru yerde yakalamak için sosyal medyayı kullanır. Üstelik sosyal medyada hedef kitlenin duygularını geçirmek daha kolay bir yoldur.

 Sonuç olarak akılda kalıcı bir marka olmak istiyorsak müşterimizin kalbine dokunmamız gerekiyor. Bunun içinde duygusal pazarlamayı ve duygusal pazarlama araçlarını kullanmamız markanın tüketicisini doğru anlaması ve doğru yerde karşına çıkması için önemlidir.

 

 


 

 

 

 

 

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.